top of page

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 

(Οι βάσεις  του προγράμματος το οποίο καλούνται να συν-διαμορφώσουν

οι δημότες του Δήμου Θερμαϊκού)

_________________________________

 

Μέσα στο πνεύμα της Διακήρυξης της Δημοτικής Κίνησης  "ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ", για την παρέμβασή της στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, πιστεύουμε ότι οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Δήμου θα πρέπει, απαραιτήτως,  πέρα από τα απαραίτητα και υποχρεωτικά πεδία της φροντίδας για την καθαριότητα των Δημόσιων χώρων, την έγκαιρη και καθαρή αποκομιδή των σκουπιδιών, του συνεχούς ελέγχου της ποιότητας του νερού, της γενικής ευταξίας  και τα παρελκόμενα αυτών, να περιλαμβάνουν τις παρακάτω βασικές προτεραιότητες:

 

  1. Πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η μείωση της ανεργίας, στον τόπο μας. Αυτή, θα επιδιωχθεί στην περιοχή μας με ανάπτυξη εργασιών σε κάθε πρόσφορο τομέα, με συμπαράσταση του Δήμου σε κάθε επίπεδο (οργανωτικό, οικονομικό, κλπ)

  • Θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη δημοτικών (ή αστικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων) με σκοπό (πέραν της μείωσης της ανεργίας) τη δημιουργία εσόδων του Δήμου, ώστε να μειώνονται τα Δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν τις οικογένειες.

  • Στον πρωτογενή τομέα, (γεωργικές καλλιέργειες- αλιεία)

  1. Αξιοποίηση ακαλλιέργητων στρεμμάτων του Δήμου,

  2. Εντατική αξιοποίηση προγραμμάτων Γεωργικής ανάπτυξης,

  3. Εντατική αξιοποίηση προγραμάτων Απασχόλησης Ανέργων ή υποστήριξης της επιχειρηματικότητας

  • Στον δευτερογενή τομέα  (μεταποίηση)

  1. Η παραγωγική υποδομή του Δήμου, παρέχει σοβαρές προοπτικές επεξεργασίας εντοπίως παραγομένων γεωργικών και ψαρικών. 

 

  1. Έρευνα Τεχνολογίας : Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ,"ελεύθερες πατέντας", τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο, αιολική ενέργεια, βιομάζα,  μαγνητισμό κ.α. που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας της εφαρμογής τους που μπορεί να οδηγήσει σε μαζική παραγωγή, με αποτέλεσμα την απασχόληση αριθμού ανέργων σ' αυτό.  Ο Δήμος μπορεί κάλλιστα να είναι το "θερμοκήπιο" τεχνολογικών επιτευγμάτων που θα του αποφέρει σημαντικά έσοδα, μαζί με την απορρόφηση ενός αριθμού ανέργων του.

 

  • Στον τριτογενή τομέα (παροχή υπηρεσιών)

  1. Τουρισμός. Μία περιοχή, δίπλα στο αεροδρόμιο, με εκτεταμένη παραλία, δίπλα στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, δηλαδή δίπλα σε φυσικές καλονές και στην ιστορία, δεν μπορεί να έχει αυτή την τουριτική  μιζέρια. Τα περιθώρεια τουριστικής ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Αυτό που δεν υπάρχει, είναι όραμα και ικανότητα. Το όραμα υπάρχει και η ικανότητα θα βρεθεί, μέσα στο Σώμα των συνδημοτών μας. 

  2. Εξαγωγές. Αυτές θα αναπτυχθούν, σύμφωνα με την ανάπτυξη της μεταποίησης των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων.  

 

  1. Η Οργάνωση της Αλληλεγγύης (όχι φιλανθρωπίας) μεταξύ των δημοτών, καθίσταται πρωταρχικό καθήκον του Δήμου. Αυτή, είναι απαραίτητη και ιδιαιτέρως σημαντική στις μέρες (μίας ανηλεούς οικονομικής κατοχής) που βιώνει η Ελληνική κοινωνία, μετά την άνευ όρων παράδοσή της στους όρους που έχουν επιβάλλει οι κατοχικές δυνάμεις με τα Μνημόνια".

 

  • Καμία οικογένεια του Δήμου δεν θα πεινάσει, δεν θα μείνει άστεγη και δεν θα νοιώσει παραμελημένη. Κανένα παιδί δεν θα πάει πεινασμένο στο σχολείο.

          Δεν μπορεί, στο Δήμο μας να υπάρχει έστω και ένας χορτάτος,

        όταν θα υπάρχει έστω και ένας πεινασμένος.

  • Όταν αυτή τη σκέψη την κάνει ο κάθε δημότης, δεν χρειάζεται ο Δήμος (σαν οργάνωση) να κάνει πολλά πράγματα. Τα πράγματα γίνονται μόνα τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο Δήμος, είναι να διαδώσει τη σκέψη, σαν σύνθημα.

 

  • Σε κάθε  Δημοτικό διαμέρισμα , θα αναπτυχθεί δίκτυο αλληλεγγύης,  με την εποπτεία του Δήμου. Στο δίκτυο θα συμμετέχουν όλες τις οικογένειες του διαμερίσματος, εύπορες και άπορες. Το καροτσάκι και τα ρουχαλάκια του παιδιού που μεγάλωσε, θα πάνε στο άλλο μωρό  της γειτονιάς που γεννήθηκε. Το σακάκι του άνδρα που πάχυνε, θα πάει στον γείτονα που αδυνάτισε, κοκ... Μέσα από αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης θα  ξαναβρούμε τη χαμένη μας ανθρώπινη συνάντηση της γειτονιάς.

  • Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι ο Δήμος να λειτουργήσει με δικούς του πόρους δημοτικούς βιολογικούς λαχανόκηπους σε δημοτικό αρδευόμενο αγρό και θα διανείμει τεμάχια 50-100μέτρων σε ανήμπορες οικογένειες για καλλιέργεια..

 

  1. Η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη θα καλύψει τις ανάγκες κάθε οικογένειας, είτε με την  εθελοντική συνεισφορά των γιατρών της περιοχής, είτε με την παρέμβαση και συμμετοχή στη δαπάνη, της Δημοτικής Αρχής.

 

  1. Νομική υποστήριξη σε κάθε κίνηση κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από  αντισυνταγματικούς νόμους. Παράδειγμα το "χαράτσι". Αυτή τη στιγμή "τρέχει" η νομική άμυνα για τις κατασχέσεις από τον ΟΑΕΕ.

 

  1. Υποστήριξη της άμυνας εναντίον των κατασχέσεων της κατοικίας.  Ήδη, παρακολουθούμε από κοντά τις σχετικές διεργασίες που γίνονται σε άλλο Δήμο όπου, με τη συμετοχή εξειδικευμένου καθηγητή του ΑΠΘ, ανιχνεύονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση "Συνεταιριστικής Τράπεζας" που θα αγοράζει τα "κόκκινα στεγαστικά δάνεια" της ευρύτερης περιοχής, ώστε να επιτρέψει στους δανειολήπτες να σώσουν το σπίτι τους, πληρώνοντας το ποσό ενός ενοικίου.

 

  1. Διαχείριση  των αστικών και γεωργικών απορριμμάτων.

  • Εξετάζουμε την εφαρμογή της λύσης του "σκουπιδοφάγου" (για τα αστικά απόβλητα) που μειώνει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών και (κατ' επέκταση) τό κόστος περισυλλογής των.

  • Εξέταση της εφαρμογής της πελετοποίησης  ή της παραγωγής ηλεκτρισμού από τα γεωργικά υπολείμματα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων υπέρ του Δήμου. 

 

  1.  Δημιουργία "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ".  "Ο χρόνος   είναι χρήμα". Με βάση αυτό το αξίωμα, κάθε δημότης που έχει κάποιο διαθέσιμο χρόνο μέσα στη εβδομάδα του, το δηλώνει/καταθέτει σε μία βάση δεδομένων.  

 

  1. Δημιουργία υπηρεσίας "κοινής κίνησης των Δημοτών". Ο Δήμος μας βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί δημότες πρέπει να μετακινηθούν κάθε μέρα, επωμιζόμενοι τη σχετική δαπάνη. Υπάρχει δυνατότητα σημαντικής οικονομίας, αν, π.χ στο ΙΧ που μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, το κόστος της βενζίνης το μοιραστούν 4 αντί ένας. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, στήνουμε μία υπηρεσία που θα χειρίζεται μία βάση δεδομένων στην οποία θα υπάρχουν οι προσφερόμενες θέσεις ημερησίως πρός και από την πόλη.

  2.  

  3. Δημιουργία υπηρεσίας διευκόλυνσης των ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των δημοτών. Ο Δήμος, με μία κατάλληλη βάση δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των δημοτών. Αυτό μπορεί να δώσει οικονομική διέξοδο σε πολλούς δημότες που έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη, αυξάνοντας τη δύναμή τους αυτή.

 

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, βρίσκονται υπό διαβούλευση (άρα και αναδιαμόρφωση) του Σώματος των Δημοτών, που γίνεται κάθε Τετάρτη (ώρα 18.00') στο ΚΑΠΗ ΠΕΡΑΙΑΣ.

ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

bottom of page